MADRID - Binnen enkele uren na de bloedige moordaanslagen van donderdag in Madrid, beval de Spaanse regering tegen haar ambassadeurs dat zij de Baskische afscheidingsbeweging ETA hiervan de schuld moesten geven. Dat heeft de Spaanse krant El Pais bericht in haar editie van zaterdag.

"U moet elke gelegenheid aangrijpen om te bevestigen dat ETA verantwoordelijk is voor deze brute aanslagen, om zo elke twijfel te verdrijven die bepaalde belanghebbende partijen mogelijk willen verspreiden", zo zou de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken Ana Palacio in een interne memo hebben geschreven, die ze donderdag namiddag verstuurde, aldus de krant.

Ze verwees hierbij naar een verklaring van het ministerie van Binnenlandse Zaken en naar andere informatie die tot dusver niet bekend is gemaakt.

Na de aanslagen op drie treinen in Madrid, waardoor zeker tweehonderd doden vielen, wees de Spaanse regering vrijwel direct met een beschuldigende vinger naar de afscheidingsbeweging ETA die de afgelopen dertig jaar veel aanslagen heeft gepleegd en met nieuwe acties dreigde.

Toen Palacio de memo verstuurde, was al het vermoeden geuit dat de daders mogelijk in extremistische moslimkringen gezocht moeten worden. De Spaanse minister Angel Acebes van Binnenlandse Zaken beschuldigde donderdag aanvankelijk de ETA, maar zei ook niemand als dader uit te sluiten. De ontdekking van een auto met ontstekingsmechanismen en een bandje met koranteksten versterkten de opvatting dat de daders mogelijk banden hebben met het terreurnetwerk al-Qaeda.

Donderdagavond werd de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist door de Brigades Abu Hafs al-Masri. Deze groep zou aanhanger zijn van Mohammed Atef, die door zijn huwelijk familie werd van Osama bin Laden. Atef werd in gedood door een Amerikaanse raketaanval in Afghanistan.