Romney bespot kiezers Obama

WASHINGTON - Vijftig dagen voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen is een video opgedoken waarin de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney de Democratische kiezers bespot om hun ''slachtoffermentaliteit''.

Het links georiënteerde tijdschrift Mother Jones publiceerde de video maandag op zijn website. Het filmpje is opgenomen met een verborgen camera tijdens een fondsenwerving waar geen media welkom waren.

Over de 47 procent van de Amerikaanse kiezers die van plan zijn om hun stem aan de huidige president Barack Obama te geven zegt Romney: ''Er zijn 47 procent die achter hem staan, die afhankelijk zijn van de regering, die denken dat ze slachtoffers zijn, die denken dat de overheid zich om hen moet bekommeren.''

De leider van het Democratische campagneteam Jim Messina bekritiseerde de uitspraken van Romney. ''Het is moeilijk om president van alle Amerikanen te zijn, als je de helft van de natie met minachting hebt afgeschreven.''

Palestina

In een ander filmpje dat op hetzelfde evenement werd gemaakt, laat Romney zich uit over de Palestijnen. Volgens Romney willen zij geen vrede. Het zou ''het domste idee in de wereld'' zijn om druk uit te oefenen op Israël om vrede in het Midden-Oosten te bereiken. 

Romney baarde in juli al opzien met omstreden uitspraken over het Midden-Oosten. Hij zei open te staan voor het idee de Amerikaanse ambassade in Israël te verplaatsen van Tel Aviv naar Jeruzalem, dat hij de hoofdstad van Israël noemde. Dit is in strijd met het beleid van de internationale gemeenschap, die de Israëlische annexatie van het bezette Palestijnse Oost-Jeruzalem niet erkent.

Haperende campagne

De video's komen op een slecht moment voor Romney. Eerder deze week kwam de topstrateeg van zijn campagneteam onder vuur te liggen na een artikel van de Amerikaanse nieuwswebsite Politico. Daarin werd een uitgebreid beeld gegeven van de haperende campagne van de Republikeinse presidentskandidaat.

Enkele weken geleden gingen Romney en de Democratische president Barack Obama nog gelijk op in de peilingen, maar nu ligt Obama duidelijk voor.

Alles over de Amerikaanse verkiezingen in ons dossier

Tip de redactie