UTRECHT - Een partijcommissie gaat onderzoek doen naar de nederlaag van het CDA bij de Tweede Kamerverkiezingen. 

De precieze opdracht en de samenstelling van de commissie worden volgende week bepaald.

Het CDA-partijbestuur heeft dat maandagavond besloten tijdens een beraad in Utrecht over de verkiezingsuitslag van vorige week. Het CDA verloor daarbij 8 van de 21 zetels.

Het is volgens een woordvoerder niet de bedoeling dat de evaluatie het karakter krijgt van het onderzoek dat in 2010 onder leiding van Leon Frissen, voormalig commissaris van de koningin in Limburg, is gedaan.

Die boog zich na de neergang bij de verkiezingen in juni van dat jaar over de vraag welke factoren van invloed waren geweest op recente verkiezingsnederlagen en hoe de christendemocratie versterkt kon worden.

Zorgen

In het partijbestuur zijn maandagavond verder ''de zorgen en teleurstelling'' over de uitslag gedeeld. Volgens de woordvoerder zijn de bestuursleden unaniem in hun steun voor partijleider Sybrand Buma die met de Tweede Kamerfractie de koers bepaalt in de kabinetsformatie.

Verscheidene CDA'ers hebben na de verkiezingsnederlaag laten weten dat wat hen betreft hun partij beter niet in een nieuw kabinet kan plaatsnemen.

Lees alles over de verkiezingen in ons dossier

CDA-commissie buigt zich over nederlaag