DEN HAAG - Projectmanager Brugling van de Rijksgebouwendienst heeft drie jaar geleden een vermoeden van illegaal vooroverleg en prijsafspraken gemeld bij zijn superieuren. Die vonden echter dat Brugling onvoldoende bewijs had om zijn zaak te melden bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa).

Bij de aanbesteding van de bouw van Rijksjongereninrichting De Doggershoek in Den Helder was het laagste bod 52 procent hoger dan de raming van de architect, die volgens Brugling al aan de hoge kant was. Ook was de begrotingsenvelop van de laagste bieder, Koop-dochter Geveke, veel dikker dan enveloppen van de concurrenten.

Vooroverleg

"Ik had daardoor het vermoeden van vooroverleg en beperkte concurrentie", verklaarde Brugling vrijdag tegenover de parlementaire enquêtecommissie. Zijn directe chef Meijer komt vrijdagmiddag aan het woord. Hij was een van degenen die Brugling mondeling meldde de zaak niet bij de NMa aan te kaarten, maar vond de prijs van Geveke ook "niet passend".

Hoewel later bleek dat de raming van de architect 20 procent te laag was, lijkt de verklaring van Brugling het eerste concrete bewijs dat illegale prijsopdrijvende afspraken nog tot kort geleden plaatsvonden.

Donderdag schetsten de oud-aannemers Swart en Terlingen en voormalig technisch directeur Bos van bouwbedrijf Koop Tjuchem voor de enquêtecommissie een beeld van de bouw, waarin verboden prijsafspraken al tientallen jaren gemeengoed zijn. Ook beschuldigde het trio ambtenaren van corruptie. Met name Swart en Terlingen putten uit hun ervaring uit de jaren '80.

Als laatste vrijdag moet voorzitter M. de Pender van de Nederlandse Vereniging van Zandwinners (NVZ) getuigen, die tevens directeur is van Mijnster Zand- en Grindhandel, een dochter van Ballast Ham. Naar verwachting zal hij zich hevig verzetten tegen de beschuldigingen die oud-aannemer Swart donderdag uitte dat met name Ballast Ham en Boskalis op ongeoorloofde wijze de zandsector domineren.

/NIEUWSEx-aannemer Swart beschrijft bouwfraudeGeheugen Bos vaak 'weg' tijdens parlementaire enquête