PARIJS - De Britse prins William en zijn echtgenote Kate Middleton hebben maandag officieel een aanklacht ingediend vanwege de publicatie van toplessfoto's van Kate in een Frans roddelblad.

Het paar had al laten weten dat het een klacht zou indienen in Frankrijk. Het prinsenpaar vindt dat de privacy is geschonden en liet eerder weten dat het een schadevergoeding wil.

Ook willen William en Kate dat het magazine, Closer, uit de schappen verdwijnt.

De advocaat van het stel, Aurélien Hamelle, betoogde maandag tijdens een zitting bij de rechtbank in Nanterre bij Parijs dat de foto's ''niets in het publieke domein te zoeken hebben''. Zij zijn immers genomen tijdens ''een bijzonder intiem moment in het leven van een gehuwd stel''.

Juridische strijd

De foto's verschenen vrijdag en zijn begin deze maand gemaakt toen William en Kate op vakantie waren in Zuid-Frankrijk. Terwijl William en Kate in Frankrijk de juridische strijd nu zijn aangegaan, verspreiden de foto's zich echter gestaag.

Zaterdag publiceerde de Ierse krant Irish Daily Star de afbeeldingen. Het Italiaanse tijdschrift Chi wijdde maandag zelfs een speciale editie aan het ontblote bovenlijf van Kate. Closer en Chi hebben overigens dezelfde eigenaar: de uitgeverij Mondadori van de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi. De uitgeverij zegt gebruik te maken van haar persvrijheid.

Kate Middleton woedend over topless foto's