MADRID - Bij de protesten tegen het terrorisme vrijdag zijn in heel Spanje meer dan elf miljoen mensen de straat op gegaan. Dit blijkt uit de jongste schattingen die de Spaanse politie zaterdagochtend heeft gepubliceerd.

Spanje telt zo'n veertig miljoen inwoners. Het ging om de grootste betogingen uit de Spaanse geschiedenis. De Spaanse bevolking protesteerde tegen de bomaanslagen van afgelopen donderdag.

De Spaanse staatsradio meldde zaterdagochtend dat het dodental als gevolg van die aanslagen is opgelopen tot tweehonderd. Een man van middelbare leeftijd die donderdag gewond was geraakt, is alsnog overleden, aldus de radio. De Spaanse regering hebben het nieuwe dodental later op de dagbevestigd.

ETA

Mariano Rajoy, bij de Spaanse verkiezingen van zondag de kandidaat voor het premierschap namens de Volkspartij (PP) van premier José Maria Aznar, is ervan overtuigd dat de ETA schuldig is aan de bomaanslagen.

Rajoy zegt dat in een interview in de krant El Mundo van zaterdag. "Er zijn bepaalde gegevens die mij diep in mijn hart doen geloven dat het om de ETA gaat", aldus de politicus.

"De ETA heeft eerder geprobeerd te moorden en amper tien dagen geleden zijn er militanten aangehouden die met meer dan 500 kilo explosieven op weg waren naar Madrid", verklaarde hij verder. Rajoy weersprak suggesties in de Spaanse media dat de regering informatie achterhoudt die wijst in de richting van al-Qaeda. "Ik geef u mijn erewoord dat ik niet meer weet dan alle andere Spanjaarden". Enkele uren na de aanslagen kwamen er steeds meer aanwijzingen dat extremistische moslims mogelijk verantwoordelijk zijn.

Waarnemers menen dat de Volkspartij (PP) munt wil slaan door de ETA te beschuldigen. De regering van premier Aznar (PP) heeft de strijd tegen deze afscheidingsbeweging de afgelopen jaren opgevoerd. Rajoy kondigde tijdens zijn verkiezingscampange aan deze harde lijn tegen de Baskische terreurbeweging voort te zetten.

Al-Qaeda

Mocht blijken dat al-Qaeda inderdaad de boosdoener is, dan zou de oppositie-partij PSOE hier zondag mogelijk voordeel kunnen behalen ten koste van de PP. De PSOE was altijd tegen de invasie en militaire bezetting van Irak, terwijl premier Aznar van de PP juist een van de belangrijkste bondgenoten was van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië in de strijd tegen Saddam Hussein.

Bestelbusje

Ondertussen is er een ooggetuige die zegt donderdag, vlak voor de bomaanslagen in Madrid, drie mannen met bivakmutsen te hebben gezien bij een verdacht bestelbusje in Alcala de Henares. Dat verklaarde de man, wiens identiteit niet is vrijgegeven, vrijdagavond op de Spaanse publieke zender TVE.

Koranverzen

De getuige vertelde dat hun winterse uitdossing hem verbaasde omdat het helemaal niet koud was. Twee mannen bleven bij het busje terwijl de derde met een rugzak en een andere tas richting het station liep van waar de ramptreinen vertrokken. Direct na de aanslagen belde hij de politie, die in het verlaten busje zeven ontstekers en een bandje met koranverzen aantrof.

In ziekenhuizen in Madrid liggen nog 289 mensen die gewond raakten bij de bomaanslagen. Achttien gewonden verkeren in kritieke toestand. Nog eens 135 zijn er zeer ernstig aan toe, zo maakte het departement van Volksgezondheid van de regionale regering van Madrid vrijdag bekend. Volgens de laatste balans van de Spaanse autoriteiten vonden bij de aanslagen 199 mensen de dood. Er vielen in totaal 1482 gewonden.

Buitenlanders

Bij de aanslagen zijn 33 buitenlanders van dertien verschillende nationaliteiten omgekomen, zo meldde het Franse persbureau AFP zaterdagochtend uit op basis van gegevens die ambassades hebben verstrekt.

Onder de doden zijn twaalf Europeanen (zeven Roemenen, drie Polen, een Française, een Bulgaar), zeventien Latijns-Amerikanen (vijf Ecuadoranen, drie Peruanen, drie Colombianen, twee Hondurezen, twee Dominicanen, een Cubaan, een Chileen), en vier Afrikanen (drie Marokkanen, een Guinee-Bissauer).