DEN HAAG - De ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie zullen de komende tijd de beveiliging rond trein- en busstations tegen het licht houden. Dat gebeurt in overleg met de betrokken vervoersbedrijven zoals de Nederlandse Spoorwegen, het GVB in Amsterdam, de Rotterdamse RET en de HTM in Den Haag, liet een woordvoerder van Binnenlandse Zaken vrijdag weten.

De bomaanslagen in Madrid waren gericht op 'softe doelen', treinen met veel passagiers. De Nederlandse maatregelen na de terreuraanslagen van september 2001 in de Verenigde Staten zijn vooral gericht op aanslagen tegen 'harde doelen' zoals vliegvelden, havens, elektriciteits- en telecommunicatieknooppunten. Bekeken wordt nu of Nederland "goed of goed genoeg" is voorbereid op dat soort aanvallen als in Madrid.

Momenteel is geen sprake van een concrete dreiging, bleek na een analyse van de veiligheidssituatie in Nederland. Daarbij is ook gekeken naar de stappen die andere landen hebben genomen. Daarom blijven de extra veiligheidsmaatregelen beperkt tot die sinds donderdag gelden rond de Spaanse ambassade in Den Haag en het consulaat van Spanje in Amsterdam. Welke dat zijn, wilde de woordvoerder niet zeggen.