SKOPJE - Bij een vuurgevecht in de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de Macedonische politie zeven mensen gedood, die een politiepatrouille aanvielen. Onder de gedode overvallers bevinden zich mogelijk Pakistaanse leden van een terroristische organisatie van moslimfundamentalisten, zo deelde minister van Binnenlandse Zaken Ljube Boskovski zaterdagochtend mee.

Het incident, dat een einde maakte aan een maandenlange periode van rust in het land, deed zich voor bij het dorp Ljuboten, ten noorden van de hoofdstad Skopje. De gewapende personen namen rond vier uur 's nachts een politiepatrouille onder vuur. De agenten schoten daarop terug en doodden de aanvallers. Aan de kant van de politie vielen geen doden of gewonden.

De overvallers hadden uniformen aan van de officieel opgeheven Macedonisch-Albanese militie UÇK en zij waren bewapend met wapens en granaatwerpers.

Minister Boskovski zei dat gezocht wordt naar mogelijke verbindingen tussen de overvallers en een twee weken geleden opgepakte groep extremisten, die plattegronden van buitenlandse vertegenwoordigingen en Macedonische regeringsgebouwen bij zich had. Naar aanleiding van die aanhouding is de bewaking van de Duitse en de Amerikaanse ambassade in Skopje verscherpt.

In Macedonië moeten internationale waarnemers onder bescherming van een door Duitsland geleide internationale troepenmacht voorkomen dat de Slavische meerderheid en de Albanese minderheid slaags raken. Zij moeten ook toezien op de uitvoering van het vredesakkoord, waardoor de etnisch-Albanese bevolking meer rechten krijgt. Dat heeft gezorgd voor een langere periode van rust.