LONDEN - De Britse politie is op zoek naar veertien pakketjes met een gevaarlijke chemische stof daarin. Twee van die pakketjes zijn gestuurd naar premier Blair en een Schotse politicus, van wie de naam niet bekend is gemaakt.

Volgens een anoniem telefoontje dat vrijdag bij de politie in Londen binnenkwam, zijn de poststukken verstuurd door de Scotish National Liberation Army, zo meldt de Britse omroep BBC.

In het verleden heeft deze nationalistische groepering leden van de Britse koninklijke familie met de dood bedreigd. De organisatie wordt ook in verband gebracht met poederbrieven die waren verstuurd naar de St. Andrew's-universiteit in Schotland, waar prins William studeert.

Eucalyptusolie

Volgens de bijsluiter zit in de poststukken een gratis proefpakketje eucalyptusolie, die kan worden gebruikt als aromatische huidlotion. Maar in werkelijkheid gaat het om een gevaarlijke chemische stof die ernstige verwondingen kan veroorzaken.

Premier Blair heeft geen gevaar gelopen. Het poststuk kwam binnen in de ambtswoning in Downingstreet in Londen. Maar de Britse premier is op dit moment in Australië, in verband met een bijeenkomst van de Commonwealth.