AMSTERDAM - Het CDA zal een coalitie van VVD en PvdA niet bij voorbaat aan een meerderheid helpen. Dat zegt oud-lijsttrekker en fractievoorzitter van het CDA in de Eerste Kamer Elco Brinkman.

"Het CDA kan niet zinnig meeregeren met een paar zetels. Je moet ook iets in de melk te brokkelen hebben", aldus Brinkman tegenover NU.nl.

"Als je alleen een departement hebt dat niet zwaar meetelt, ben je alleen maar nodig om anderen hun kunstje te laten vertonen. Daar passen we voor."

Brinkman is er zich van bewust dat ook een laag zetelaantal verschil kan maken. "De SGP was tot voor kort de kleinste partij. Uiteindelijk werd er onder Rutte I ook naar hen geluisterd."

Paars

Toch staat de oud-minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur onder Lubbers I en II niet te trappelen om de VVD en PvdA een helpende hand toe te steken bij de vorming van een kabinet. Ook niet met de 'paarse' variant met D66 er ook nog bij.

"CDA-stemmers hebben niet het gevoel dat ze het plus-randje bij VVD, PvdA en D66 zijn. Paars staat ver van ons af", verwijst Brinkman naar de Paars kabinetten Kok I en Kok II van 1994 tot en met 2002, toen het CDA en zijn voorlopers voor het eerst sinds 1918 geen regeringsverantwoordelijkheid droegen.

"Ik denk niet dat het CDA aanschuift om de getallen te halen. Het hangt er bovendien vanaf of het CDA nog meetelt. Als het land geen zin meer heeft in het CDA, gaan we aan de kant staan. Zo simpel is het."

Pikant

Volgens Brinkman is het 'pikant' dat er nu wordt gezegd dat het land behoefte heeft aan een brede middencoalitie. "CDA-ers hebben dat idee uitgevonden. Telkens werd dat een beetje weggewuifd, maar men kwam steeds bij ons terecht", stelt hij.

"Ik sluit dat nu weer niet uit. Maar het CDA is dan wel de vragende partij. De andere partijen hebben niet altijd naar ons willen luisteren, nu geven we niet onze stem zo weg zonder dat we iets te vertellen hebben."

Gedoogsteun

Het CDA heeft momenteel 21 zetels in de Kamer, een historisch laag aantal. In de peilingen komt de partij van lijsttrekker Van Haersma Buma niet boven de 15 zetels uit. Brinkman denkt niet dat dat komt door de deelname aan een minderheidskabinet met de VVD met gedoogsteun van de PVV.

"Je moet door alle extremiteiten heen prikken. De discussie ging vooral over het Polenmeldpunt en de overdreven opvatting alsof we zonder Brussel zouden kunnen. Maar als je naar het beleid kijkt dat anderhalf jaar door het kabinet is gevoerd, denk ik dat mensen daar prima gelukkig mee waren."

Lees alles over de verkiezingen op onze special