URK - De gemeente Urk heeft de kroeg van de 49-jarige R. de G. (Groene) uit Urk voor een jaar gesloten. Zijn veroordeling in de Urker drugszaak is daar debet aan, zo maakte de gemeente vrijdag bekend. De rechter nam hem kwalijk dat cocaïne mede door zijn toedoen onder handbereik van veel jongeren kwam. De drugsproblemen breidden zich mede hierdoor uit als een olievlek in het vissersdorp.

De gemeente hoopt met de maatregel een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de handel in en het gebruik van drugs. Burgemeester en wethouders hebben tevens de drank- en horecavergunning voor een jaar ingetrokken. Dat is een gebruikelijke periode bij sluitingen op grond van de Opiumwet.

De politierechter in Lelystad legde de kroegbaas begin februari zestig uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke celstraf op voor drugsbezit en het oogluikend toestaan van drugsgebruik en de handel in cocaïne in zijn zaak. In de Urker drugszaak zijn twintig mensen veroordeeld. De Urkers snoven cocaïne om zo nog meer bier te kunnen drinken.