WESTDORPEN/AMSTERDAM - De familie van Arjan Erkel is "onthutst" over de werkwijze van hulporganisatie Artsen zonder Grenzen in de ontvoering van de hulpverlener. Op de verjaardag van Arjan Erkel, dinsdag, vroeg vader Erkel om minimale publiciteit. De Franse afdeling van AzG gaf dezelfde dag een interview in de Franse krant Le Monde. En hoewel AzG zegt te weten dat Erkel kampt met een longontsteking, verklaarde een zegsman van de Zwitserse afdeling donderdag in NRC Handelsblad dat de organisatie niet probeert medicijnen bij hem te krijgen.

Vader D. Erkel vraagt zich af of het verstandig is van Artsen zonder Grenzen om de media te voorzien van informatie over de ontvoering. "AzG zaait onzekerheid en verwarring", aldus Erkel vrijdag. Hij vindt dat de hulporganisatie het leven van zijn zoon en andere medewerkers mogelijk in gevaar brengt.

Executie

Voorzitter Bradol verklaarde dinsdag dat AzG besloten heeft het stilzwijgen te doorbreken omdat de organisatie uiterst ongerust is over "het overleven van Arjan". Erkel kampt met de longinfectie en is bedreigd met executie, was van bronnen bij de organisatie vernomen.

Artsen zonder Grenzen

De Nederlandse afdeling van Artsen zonder Grenzen zegt dat de keuze om publiciteit te zoeken bewust is gemaakt. AzG wist van de oproep van de familie Erkel, maar koos de eigen benadering, aldus een woordvoerster vrijdag. "De tijd dringt en dat mogen de autoriteiten en onderzoekers ook weten."

Geruchten

Geruchten over de betaling van losgeld aan de ontvoerders, ontkracht Artsen zonder Grenzen. "We doen alles dat mogelijk is, maar in principe betalen we geen losgeld", verklaarde de woordvoerster.

Medische hulp aan Arjan Erkel is serieus overwogen, maar als niet haalbaar beoordeeld. "Zijn verblijfplaats is onbekend, er is geen contact met de ontvoerders en de exacte diagnose van zijn ziekte is onduidelijk", aldus de verklaring.