AHMEDABAD - De Indiase politie in de stad Ahmedabad heeft vrijdag bij onlusten tussen moslims en hindoes op een woedende menigte geschoten en daarbij zeker vijf mensen gedood. Dat heeft de politie bekendgemaakt.

De Indiase regering stuurde vrijdag enkele honderden militairen naar de deelstaat Gujarat om de rust te herstellen. In dertig steden geldt een uitgaansverbod. De soldaten moeten op iedereen schieten die het uitgaansverbod negeert en die meedoet aan gewelddadigheden.

Woedende menigte

De onlusten hebben inmiddels het leven gekost aan bijna 300 mensen. Volgens een functionaris in het district Panchamahal trok vrijdag een woedende menigte van 3000 hindoes langs de dorpjes op zoek naar moslims. In één dorpje werden dertig moslims, onder wie kinderen en vrouwen, levend verbrand. Elders in het district kwamen nog eens tien mensen om het leven. Donderdag kwamen meer dan honderd mensen bij onlusten om het leven.

Godsdienst

Bij gevechten tussen de godsdienstige groepen in Ahmedabad kwamen vrijdag dertien mensen om. Een moslimfamilie werd levend in een auto verbrand, waarbij acht mensen omkwamen. De daders stopten de auto, blokkeerden de deuren en staken het voertuig in brand. Ook het lichaam van een gelynchte politieman werd in brand gestoken. Ook staken bendes fabrieken in brand. Er zijn zeker 1200 raddraaiers opgepakt. De onlusten waren woensdag uitgebroken toen moslims een trein met hindoes in brand hadden gestoken. In de trein zaten veel aanhangers van de extremistische hindoepartij VHP (Vishwa Hindu Parishad). Er vielen 58 doden, onder wie veel vrouwen en kinderen.

De religieuze onlusten in India zijn de ergste sinds 1992 toen hindoes in de stad Ayodhya een moskee vernielden. Daarbij vielen ruim 3.000 doden.