DEN HAAG - Ook als de aanslagen in Madrid het werk blijken te zijn van al-Qaeda, dan nog hoeft Nederland niet direct te vrezen voor aanslagen. Nederland komt nauwelijks voor op de lijstjes van landen die een mogelijk doelwit vormen voor terroristen van al-Qaeda.

Dat zegt terrorisme-onderzoeker E. Bakker van Instituut Clingendael vrijdag. "Het is niet zo dat premier Balkenende als een oorlogsophitser werd beschouwd, zoals sommigen de Spaanse premier Aznar wel zagen."

Irak-oorlog

Spanje ging in de oorlog tegen Irak samen met de Verenigde Staten en Groot-Brittannië voorop in de strijd. Als dat reden zou zijn voor de aanslagen, dan hoeft Nederland er niet direct voor te vrezen het volgende doelwit te zijn. "De Polen bijvoorbeeld hadden een veel actievere rol in Irak." Nederland steunde de oorlog ook maar was daarin veel voorzichtiger, aldus Bakker.

De onderzoeker heeft lijstjes gezien van landen die mogelijk doelwit zijn voor al-Qaeda. Nederland komt daar niet prominent op voor. "Zelfs landen als Duitsland en Frankrijk, die niet betrokken waren bij de oorlog tegen Irak, staan hoger op die lijstjes."