RAMALLAH - De Palestijnse leider Arafat heeft de internationale gemeenschap vrijdag opgeroepen Israël te dwingen met militaire acties tegen de Palestijnen te stoppen. De afgelopen twee dagen zijn bij die acties zeker negentien doden gevallen. Arafat waarschuwde dat de wereld snel moet ingrijpen voordat de regio explodeert.

Arafat deed zijn oproep nadat het Israëlische leger eerder op de dag het vluchtelingenkamp Jenin op de Westelijke Jordaanoever was binnengetrokken. Het leger was donderdag al het kamp Balata binnengevallen op zoek naar Palestijnen die door het leger worden verdacht van terreuracties. "Ik roep de internationale gemeenschap op tot snelle actie voordat de regio explodeert door deze Israëlische misdaden", aldus Arafat.

Vuurgevechten

Bij vuurgevechten in de vluchtelingenkampen zijn volgens Palestijnse bronnen donderdag zeker zes doden gevallen en honderd mensen gewond geraakt. Volgens Palestijnse bronnen werd ook een meisje van 8 jaar gedood. Donderdag vielen in de kampen dertien doden. In de Gazastrook werd vrijdag een 7-jarig jongetje gedood dat vlak bij een grenspost voor zijn huis speelde. Ook een Israëlische militair werd gedood.

Arafat beschuldigde de Israëlische premier Sharon er vrijdag van "van plan te zijn de kampen te vernietigen". Hij zei dit tegen de Deense minister van Buitenlandse Zaken Per Moeller, die hem in Ramallah bezocht. Denemarken, dat in juli het voorzitterschap van de Europese Unie overneemt, riep Israël op zich terug te trekken en militaire escalatie te voorkomen.

Frankrijk

Ook Frankrijk riep op tot terugtrekking. "Deze oorlogshandelingen van het Israëlische leger in Palestijnse vluchtelingenkampen zijn ernstig. We waarschuwen opnieuw voor de risico's van deze acties", aldus een Franse regeringswoordvoerder. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Mary Robinson, sprak eveneens haar afkeuring uit.

Wraak

Tijdens de begrafenis van de Palestijnen die donderdag in Balata werden gedood, riepen rouwenden op tot wraak. In Palestijnse vluchtelingenkampen protesteerden duizenden Palestijnen tegen de Israëlische bezetting. In vluchtelingenkampen in Libanon demonstreerden 2000 Palestijnen vrijdag tegen de Israëlische acties. Ze eisen van de internationale gemeenschap dat er onmiddellijk een einde komt aan de massamoorden door de Israëliërs. In het zuiden bij de Gazastrook vuurden Palestijnen twee Qassam-2 raketten af op Israëlische doelen, maar die richten geen schade aan.

Palestijnse functionarissen zeiden dat de Israëlische regering de invallen heeft gepland om het vredesvoorstel van Saudi-Arabië te saboteren. Dit plan beoogt onder meer terugtrekking van Israël uit alle bezette gebieden in ruil voor normalisering van de betrekkingen met de Arabische landen. Israël is gekant tegen teruggave van grondgebied dat het in 1967 heeft veroverd.

In eigen land krijgt premier Sharon steeds meer kritiek te verduren uit zowel linker- als rechterhoek, omdat hij te weinig zou doen aan de Palestijnse opstand die in september 2000 begon. Volgens een opiniepeiling van begin deze week is 53 procent van de bevolking ontevreden over hem.

/DOSSIERMidden Oosten