AMSTERDAM - VVD-lijsttrekker Mark Rutte maakt zich zorgen om de opmars van de PvdA in de peilingen. Hij ziet het als een bedreiging voor Nederland als een linkse partij de grootste van het land wordt.

Dat zegt Rutte zaterdag in een interview in De Telegraaf.

"Ik zie het niet als een bedreiging voor mij, maar wel als een bedreiging voor Nederland", aldus Rutte wijzend naar de PvdA-plannen.

"Minder wegen, minder banen. Tussen ons en de PvdA zit qua werkgelegenheid de stad Utrecht aan banen. We zullen zien dat de wachtlijsten in de gezondheidszorg terugkomen. Het is gevaarlijk voor Nederland."

De VVD ging de verkiezingscampagne in met een riante voorsprong op de PvdA maar zag dat mede door de snelle daling van de SP veranderen. In de laatste peiling van Maurice de Hond van vrijdag staat de VVD met 33 zetels nog maar een zetel voor de PvdA.

Moeilijk

Volgens Rutte wordt het heel moeilijk om na de verkiezingen met de PvdA te regeren. "De ideologische veren zijn meer terug dan onder Kok en Bos het geval was. Er zit ook een heel fundamenteel ander mensbeeld tussen liberalen en socialisten", zegt hij daarover. "Een paars kabinet is voor mij heel ver weg."

Als het er op aan komt, wil Rutte wel graag opnieuw met het CDA samenwerken. "Als VVD werken we met het CDA traditioneel erg goed samen. Dat is zo geweest in de jaren zestig, dat was zo onder Van Agt-Wiegel, dat was zo in de kabinetten-Lubbers, in de kabinetten-Balkenende. Het is altijd een partij die je er heel goed bij kan hebben."

Alles over de verkiezingen on ons doessier

Lijsttrekkersprofiel Mark Rutte