ROTTERDAM - De politie in Rotterdam laat vijftig agenten die in het centrum werken ieder twee overlastgevers 'adopteren'. De honderd grootste lastpakken worden op die manier elke dag hinderlijk gevolgd. Het 'kuitenbijter-project' begint in mei.

Volgens H. Lesscher, plaatsvervangend chef van het district centrum, kent de politie de overlastgevers al vrij goed. Samen met de gemeente wordt een dossier bijgehouden van de zevenhonderd lastigste klanten in de stad. De politie selecteert honderd mensen die in het centrum bedelen of andere overtredingen begaan.

"We zoeken ze op en spreken ze aan. Het is onze bedoeling om overlast te stoppen, maar ook om de mensen uit de anonimiteit te halen", aldus Lesscher. Volgens hem gaat de politie met het hinderlijk volgen niet over de schreef. "We weten heel goed wat onze spelregels zijn."

In januari bleek al dat de politie met een particulier beveiligingsbedrijf foto's van veelplegers uitwisselt bij het schoonvegen van het winkel- en uitgaansgebied rond het Schouwburgplein. Vorige maand begon een antibedelcampagne.

De gemeenteraad nam onlangs de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening (APV) aan, waarin strenger wordt opgetreden tegen bedelen. Bij de burgemeester liggen zes aanvragen om bedelaars een gebiedsverbod op te leggen. De politie deelde ook tien laatste waarschuwingen uit en schreef tweehonderd bekeuringen. Bij herhaalde overtredingen kunnen bedelaars een boete tot 2250 euro krijgen of zelfs enkele maanden in de cel belanden.