DEN HAAG - Minister De Geus van Sociale Zaken is het eens geworden met voormalig topman Joustra van uitkeringsinstantie UWV. Joustra treedt terug bij het UWV en krijgt binnen een jaar een andere passende functie aangeboden bij de overheid.

Tot die tijd wordt hij "adviseur in het publieke domein". Dat hebben ingewijden donderdag gemeld. Het ministerie van Sociale Zaken wil geen commentaar geven. Door de schikking hoeft De Geus niet naar de rechter te stappen. De Tweede Kamer zette De Geus onder druk "geen goudgerande" regeling met Joustra af te spreken.

Onvolledig

De Geus wilde van Joustra af omdat die hem "onjuist en onvolledig" heeft ingelicht over de huisvestingskosten van het nieuwe UWV-kantoor in Amsterdam. De CDA-bewindsman baseerde zijn harde conclusie op extern onderzoek dat hij liet uitvoeren. Hij was er niet in geslaagd op herhaaldelijk aandringen van de Tweede Kamer zelf alle informatie over de vermeend peperdure verbouwing boven tafel te krijgen.

Bijna vier weken geleden stuurde De Geus Joustra op basis van dat onderzoek weg. Joustra nam in een verklaring afstand van de aantijgingen van De Geus en hield aanvankelijk vol komende dinsdag gewoon weer aan de slag te willen.

Onderschat

In het debat in de Tweede Kamer over de kwestie kreeg De Geus keiharde kritiek. Coalitiepartner VVD sprak zelfs van een "buts in het vertrouwen". Alle fracties vonden dat de minister de kwestie vorig jaar schromelijk heeft onderschat en op zijn beloop heeft gelaten. De partijen drongen meerdere malen bij hem aan op diepgravend onderzoek, maar volgens De Geus was er steeds niets aan de hand.

Naar verluidt mag Joustra's rechterhand De Cloo wel aanblijven als lid van de raad van bestuur van het UWV. Hij was tijdelijk op non-actief gesteld omdat hij de portefeuille huisvesting beheerde. Het ministerie van Sociale Zaken komt waarschijnlijk vrijdag met een officiële verklaring.

Het is nog onduidelijk wie Joustra opvolgt. De Geus stelde de hoogste ambtenaar van het ministerie van Defensie, Annink, aan als tijdelijke baas van de uitkeringsfabriek. Het UWV is verantwoordelijk voor de uitvoering van de WW en WAO.