AMSTERDAM - De Europese Centrale Bank (ECB) gaat binnen haar mandaat ongelimiteerd staatsobligaties van zwakke eurolanden opkopen.

Daarmee hervat de ECB zijn opkoopprogramma. Dat heeft ECB-president Mario Draghi donderdag tijdens een persconferentie bekendgemaakt.

Dit programma wordt volgens Draghi een stuk transparanter, met publicaties van de gekochte obligaties.

Deze steunoperatie is vooral gericht op Italiaans en Spaans staatspapier. De rente die zij moesten betalen bereikten de afgelopen maanden meerdere malen recordhoogtes.

Noodfonds

In ruil voor deze steunmaatregel moeten Italië en Spanje van Draghi wel steun vragen aan het Europese noodfonds. Dat betekent dat de Zuid-Europese landen moeten voldoen aan extra bezuinigen en hervormingen. Ook deelname van het IMF is een vereiste voor het programma.

Het nieuwe opkoopprogramma gaat Outright Monetary Transactions (OMT) heten. Het oude opkoopprogramma (SMP) is daarmee nu officieel van de baan. Het gaat om kortlopende obligaties met een looptijd van 1 tot 3 jaar.

Door kortlopende obligaties op te kopen kan de ECB beter een vinger aan de pols houden omdat de landen eerder en vaker de geldmarkt op moeten.

De aankopen die de ECB doet, zullen volgens Draghi volledig worden 'gesteriliseerd'. Dat wil zeggen dat de ECB voor een bedrag gelijk aan de waarde van de opgekochte leningen, geld uit de markt haalt. Zo wordt voorkomen dat de aankopen leiden tot een toename van de geldhoeveelheid en een waardedaling van de euro.

Niet unaniem

Draghi zei tijdens de persconferentie dat niet iedereen het eens is met het opkopen. "Natuurlijk zou ik willen dat deze beslissing unaniem is", zei Draghi. Hij wilde niet zeggen wie het er niet mee eens is, maar het ligt voor de hand dat het om de Duitser Jenns Weidmann gaat, president van de Duitse Centrale Bank.

Weidmann en Philipp Rösler, de Duitse minister van Economische Zaken, hebben publiekelijk hun ongenoegen uitgesproken. Zij zien het opkopen van staatsobligaties als een drug waaraan je makkelijk verslaaft raakt.

Zij redeneren dat met het opkoopprogramma het gevolg van het probleem wordt aangepakt, een dalende rente, en niet het probleem zelf, het op orde brengen van de overheidsfinanciën.

Ook heeft de ECB in hun ogen niet het mandaat om overheden direct van financiële hulp te voorzien. De centrale bank is er immers om de inflatie binnen de Eurozone in de hand te houden. Draghi benadrukte echter dat de ECB 'binnen haar mandaat blijft' en dat de Euro 'onomkeerbaar' is.

Groeiverwachting

Eerder maakten de ECB bekend dat de rente waartegen banken geld kunnen lenen ongewijzigd op 0.75 procent blijft. Ook verlaagde zij de groeiverwachtingen voor de eurozone.

De centrale bank gaat nu uit van een krimp tussen 0,2 en 0,6 procent dit jaar, waar in juni nog een bandbreedte gold van min 0,5 tot plus 0,3 procent. Voor volgend jaar geld nu een raming van min 0,4 procent tot plus 1,4 procent, waar dat in juni nog 0 tot 2 procent was.

Lees alles over de schuldencrisis in ons dossier

Vijf vragen over Euro-obligaties