BOSTON - De theorie dat vrouwen worden geboren met een vaststaand aantal eicellen, staat mogelijk ter discussie. Een onderzoek van de Harvard Medical School heeft aangetoond dat volwassen muizen nieuwe eicellen aanmaken, als de oude zijn vernietigd of beschadigd. Als de bevindingen ook voor mensen gelden, kan dat verstrekkende gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid van de vrouw.

De resultaten zijn donderdag in het gerenommeerde wetenschappelijk tijdschrift Nature gepubliceerd.

De onderzoekers, onder leiding van Jonathan Tilly, doodden bij jonge muizen de eicellen. Later bleek dat de inmiddels volwassen muizen nieuwe eicellen hadden geproduceerd. Stamcellen in de eierstokken bleken hiervoor verantwoordelijk.

Al jaren is de gedachte dat vrouwen, net als alle zoogdieren, geboren worden met alle eicellen. Als die niet worden bevrucht, sterven ze langzaam af, tot de vrouw de menopauze ingaat.

Eierstokken

Als de stamcellen in de eierstokken van vrouwen nieuwe eicellen kunnen produceren, levert dit nieuwe inzichten op voor vruchtbaarheidsonderzoek. Vrouwen zouden op jonge leeftijd stamcellen "in bewaring" kunnen geven. Wanneer ze later onvruchtbaar worden door bijvoorbeeld een geslachtsziekte, chemotherapie of roken, zouden ze met nieuwe technologieën alsnog eicellen kunnen aanmaken.