PAU - In een brief die wordt toegeschreven aan de gewelddadige Baskische afscheidingsbeweging ETA, is eind februari gewaarschuwd voor aanslagen. De brief waarschuwde "reisagentschappen" die samenwerkten met de "fascistische Spaanse staat". De brief is gepost in het zuidoosten van Frankrijk. Dat heeft het Openbaar Ministerie in de Franse stad Pau donderdag gemeld.

De brief kan niet direct in verband worden gebracht met de dodelijke aanslagen van donderdagochtend in Madrid, waarvoor de Spaanse regering de ETA verantwoordelijk stelt, meldde een politiebron.

De brief is gepost in Bidart, vlak over de Spaanse grens aan de Franse Atlantische kust en was gericht aan een journalist van de krant "Le Monde diplomatique". De brief is echter nooit aangekomen bij de journalist, omdat er een verkeerde adressering op stond.

Het epistel kwam terecht bij de politie, die het doorgaf aan het parket in Pau. Die stuurde de brief op zijn beurt weer door aan de anti-terroristische tak van het Openbaar Ministerie in Parijs, meldde de woordvoerder van het OM in Pau.

Dergelijke brieven, met een ETA-brievenhoofd en afkomstig van een computerprinter, komen regelmatig aan bij reisbureaus in het zuidoosten van Frankrijk.