LONDEN - "Ik ben blij een alcoholist te zijn." Met die uitspraak schokte de Britse acteur Sir Anthony Hopkins de deelnemers van een bijeenkomst van de Anonieme Alcoholisten (AA) in Malibu.

"Ik zou het voor niets ter wereld willen missen", wreef Hopkins het er nog eens in. "Het spijt me natuurlijk van het verdriet dat ik anderen heb bezorgd. Maar een alcoholist te zijn, dat is een verbazingwekkende en heftige ervaring." Overigens heeft de acteur uit Silence of the Lambs al 26 jaar geen drank meer aangeraakt.

Volgens de Britse krant Daily Express was Hopkins bereid om er met AA-leden over te praten. "Ik hield van tequila. Dat bezorgde me zeldzame hallucinaties." Hopkins vertelde in tranen over zijn aan alcohol verslaafde vader. Ook zei hij dat het hem vroeger regelmatig niet meer uitmaakte of hij zou sterven of niet.

Hopkins gaf de drank op toen zijn toenmalige vrouw met de kerstdagen weigerde hem telefonisch te woord te staan. Hopkins had toen drie dagen achter elkaar gedronken. "Dat heeft mijn leven gered. Ik heb te veel jaren verloren met boos, haatdragend en vijandig te zijn."