MADRID - Spanje "sluit niets uit" bij het onderzoek naar degenen die achter de aanslagen in Madrid zitten. Dat zei minister Angel Acebes van Binnenlandse Zaken, die in een eerste reactie de beschuldigende vinger direct op de Baskische afscheidingsbeweging ETA had gericht. De Spaanse regering is kort na de aanslagen in crisisberaad bijeengekomen.

Acebes voegde er echter aan toe er niet aan te twijfelen dat de ETA verantwoordelijk is. Niemand heeft tot dusver de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Arnaldo Otegi, de leider van de radicale partij Batasuna, die nauwe banden heeft met de ETA, veroordeelde donderdag de aanslag. Hij zei dat niet "helemaal" kan worden uitgesloten dat radicale moslims hiervoor verantwoordelijk zijn en dat de daders mogelijk gezocht moeten worden in kringen van het "Arabisch verzet".

De Spaanse premier Jose Aznar was een van de grootste voorstanders van de Amerikaans-Britse invasie van Irak vorig jaar. Spanje heeft 1300 militairen in Irak ingezet.

Dertien bommen

Bij de aanslagen zouden in totaal dertien explosieven zijn gebruikt. Dat heeft de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Angel Acebes gezegd.

Bloed

Honderden Madrilenen hebben zich gemeld bij ziekenhuizen, bloedbanken en speciaal opgerichte tenten om bloed te doneren. Volgens de interneteditie van de krant El Mundo hebben de inwoners van de Spaanse hoofdstad massaal gereageerd op oproepen van onder meer het stadsbestuur om bloed te geven.