LEEUWARDEN - De rechtbank in Leeuwarden heeft de 64-jarige Simon S. uit Ryptsjerk donderdag tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de ontvoering van Lusanne van der Gun. De man ontvoerde het 11-jarige meisje uit Oldeberkoop vorig jaar augustus. Drie dagen later liet hij haar vrijwillig vrij. De officier van justitie had acht jaar geëist.

S. moet bovendien een schadevergoeding van 5000 euro betalen aan Lusanne en 1000 euro aan haar ouders. Het meisje is als gevolg van haar drie dagen durende ontvoering onder behandeling bij een kinderpsychologe en volgt therapie. Haar ouders vrezen onvoorspelbare, traumatische gevolgen.

De rechtbank is van mening dat S. de rechtsorde ernstig heeft beschadigd. "De ontvoering van een kind is de angst die bij iedere ouder leeft." De rechtbank heeft bij het bepalen van de straf rekening gehouden met het feit dat S. verminderd toerekeningsvatbaar was ten tijde van de voorbereiding van de gijzeling en op het eerste moment van de uitvoering daarvan. Daarmee neemt zij de conclusie van deskundigen van het Pieter Baan Centrum (PBC) over.

Bovendien speelt het een rol dat verdachte een 64-jarige man is zonder strafblad. De rechtbank heeft ook gelet op vergelijkbare gijzelingszaken. "Dit zijn voor de rechtbank de belangrijkste redenen om te komen tot een lagere straf", aldus de rechter.

Wel verwijt de rechtbank S. dat hij niet eerder een einde aan de ontvoering heeft gemaakt. Hij ging daarentegen zelfs losgeld eisen en probeerde het uitgeloofde tipgeld te innen.