DEN HAAG - DPK-lijsttrekker Hero Brinkman biedt gebouwen van instanties die overheidstaken uitvoeren (zbo's) woensdagmiddag op Marktplaats.nl te koop aan.

Daarmee wil Brinkman aantonen hoe "belachelijk veel geld van burgers daar wordt verspild".

Dat zegt hij in een interview met NU.nl. "Er zijn waterschappen die kasteeltjes hebben gekocht. Het geld klotst letterlijk over de dijken", aldus Brinkman.

Het Centraal Planbureau nam eerder de berekeningen van de bezuinigingen op de zbo's uit het DPK-programma niet over. Waar volgens Brinkman 28 miljard kan worden gesneden op een totaal van 140 miljard, verwacht het CPB dat er de komende jaren niet meer dan 1,2 miljard is te bezuinigen.

Brinkman bestrijdt dat. Dat het CPB niet mee is gegaan in zijn berekening, heeft volgens hem te maken met alle "uitgerangeerde politici die bij zbo's werken".

Hij ziet vooral besparingsmogelijkheden door overheidstaken over te hevelen naar private bedrijven. Ook zijn onderdelen van de organisaties volgens hem samen te voegen. "Er is compleet geen zicht op hoe groot de overhead en het management is bij die bestuursorganen. De politiek heeft daar geen vat op.

Onder meer de gebouwen van Buma-Stemra, Centraal Fonds voor de Volkshuisvesting en de Brabantse Waterschapdelta werden op Marktplaats.nl tot het eind van de middag te koop aangeboden. 

Rechterflank

In het interview zegt Brinkman verder niet te vrezen voor versplintering op de rechterflank van de politiek. "Over een paar jaar stapt Wilders op, en dan stort die partij in elkaar. Wij bestaan over 50 jaar nog."

Qua coalitie heeft hij een voorkeur voor CDA en VVD, maar hij ziet het ook zitten om een middenkabinet "naar rechts te trekken". Zijn belangrijkste inbreng zou dan volgens hem zijn "dat de bezuingingen niet als lasten op de burger terecht komen".

Lees het hele interview: 'De PVV had de hele VVD kunnen opeten'

Lees alles over de verkiezingen