DAMASCUS - Het Rode Kruis mag zijn hulpverlening in het door oorlogsgeweld verscheurde Syrië uitbreiden. 

Dat heeft de Syrische president Bashar al-Assad dinsdag gezegd, meldde een woordvoerder van de onafhankelijke hulporganisatie.

Assad deed zijn toezegging dinsdag in een gesprek in Damascus met president Peter Maurer van het Internationale Rode Kruis. In het onderhoud dat 45 minuten duurde, vroeg Maurer onder meer om betere mogelijkheden om gewonden te helpen. Hij pleitte ook voor toegang tot de gevangenissen. Volgens de woordvoerder van het Rode Kruis reageerde Assad positief op de verzoeken.

De Syrische staatstelevisie meldde dat Assad tegen Maurer had gezegd dat het Rode Kruis welkom is in Syrië zolang het maar ''onafhankelijk en neutraal'' te werk gaat.

Buurlanden

In augustus zijn meer dan 100.000 Syriërs naar de buurlanden (Turkije, Jordanië, Irak en Libanon) gevlucht, aldus de VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr dinsdag. Dat is het hoogste aantal in één maand sinds het begin van de in een burgeroorlog ontaarde opstand tegen het regime-Assad in maart vorig jaar.

Eerder bestempelde het Syrische Observatorium voor Mensenrechten augustus met meer dan 5000 doden als de bloedigste maand sinds het begin van de strijd. Volgens de pro-oppositieorganisatie ligt het totaal aantal doden inmiddels ver boven de 26.000.

Uittocht

De uittocht van vluchtelingen zette zich in de eerste dagen van september voort. Zo gaan er dagelijks meer dan 1000 Syriërs de grens over naar Jordanië. Unhcr becijfert het totaal aantal vluchtelingen dat geregistreerd is of wacht op registratie inmiddels op ruim 235.000.

Uit Aleppo, de grootste stad in Syrië waar hevige gevechten gaande zijn, kwamen dinsdag berichten over ernstige voedseltekorten doordat het leger wijken die in handen zijn van de rebellen afsnijden van bevoorrading.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten