RIJSWIJK - De vrouw kijkt volgens haarzelf gemiddeld slechts vijf keer per dag in de spiegel. Ze constateert dan gemiddeld drie keer dat ze tevreden is met wat ze ziet.

Dat blijkt uit een Nipo-onderzoek van Biodermal onder vijfhonderd vrouwen. Als ze voor de spiegel staan kijken ze vooral naar d'r haar (90 procent). In 54 procent van de gevallen werpen ze een blik op de gezichtshuid. Toch is ontwijkingsgedrag de vrouw ook niet vreemd in haar spiegelbeeld. Het liefst zien ze niet de neus. Die wordt maar door 8 procent bekeken. Daarna ontwijken ze vooral het figuur. Dat wordt maar door 17 procent van de vrouwen opgenomen.

Ondanks dat de vrouw veelvuldig crèmes gebruikt krijgt bijna de helft (42 procent) nooit complimentjes over haar huid. Vooral hoger opgeleide vrouwen blijven verstoken van complimentjes (49 procent). "Opvallend is dat oudere vrouwen significant vaker complimentjes krijgen over hun huid. Die komen dan voor 50 procent van familieleden, voor 45 procent van de partner en voor 45 procent van vriendinnen", stellen de onderzoekers.