AMSTERDAM - Voorzitter Pat Cox van het Europese Parlement noemde de aanslagen in Madrid donderdag een oorlogsverklaring aan de democratie. Cox opende de vergadering van het parlement met een minuut stilte en liet de vlaggen van de EU en Spanje halfstok hangen. Laat zondag zien dat de Spaanse democratie vastbesloten is terreur te overwinnen, zei hij. Zondag worden in Spanje algemene verkiezingen gehouden.

Frankrijk

Minister van Buitenlandse Zaken De Villepin van Frankrijk sprak van een tragedie die een zwart gewaad over Spanje trekt. In Spanje zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

Ierland

De Ierse premier Bertie Ahern, die het EU-voorzitterschap bekleedt, zei dat het tijdstip van de aanslagen duidelijk bedoeld was om de grootst mogelijke verwoesting aan te richten en dat ze door geen enkele politieke zaak gerechtvaardigd kunnen worden.

Duitsland

De Duitse minister van buitenlandse zaken Joschka Fischer zei het nieuws van de aanslagen met afschuw te hebben vernomen. Deze verachtelijke terreurdaden die zo veel slachtoffers hebben gemaakt vervullen ons met diepe droefenis en woede, zei Fischer.

Groot-Brittannië

De Britse minister van buitenlandse zaken Jack Straw bood de Spaanse autoriteiten alle soorten materiële hulp aan.