CAPE CANAVERAL - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft vrijdag de spaceshuttle Columbia met succes gelanceerd van de basis Cape Canaveral in Florida. Het ruimteveer vertrok voor een missie van elf dagen naar de Hubble-ruimtetelescoop.

Bekijk video

De bemanning van de Columbia gaat reparaties uitvoeren en verbeteringen aanbrengen aan de telescoop. Het apparaat zal na de reparaties tien keer beter presteren, zo verwacht de NASA.

De astronauten moeten tijdens de missie zonnepanelen en de centrale elektrische schakeldoos vervangen. Ook brengt de bemanning nieuwe optische apparatuur aan om het zicht te verbeteren.

Vluchtleiders

Om deze omvangrijke ingreep mogelijk te maken, zal de ruimtevaartorganisatie de stroom moeten uitschakelen. Dat is voor het eerst sinds de telescoop twaalf jaar geleden in een baan om de aarde werd gebracht. Vluchtleiders zeggen dat ze vooral de adem zullen inhouden wanneer de stroom weer aan gaat. Lukt dat niet, dan is het gevaarte vrijwel zeker afgeschreven en zal de Hubble uit zijn baan raken en terugvallen naar aarde.

Columbia maakt, als alles volgens plan verloopt, zondag contact met de ruimtetelescoop.