AMSTERDAM - De rechtbank in Amsterdam is donderdag begonnen aan de zaak-Joos. Acht verdachten staan terecht voor het doodschoppen danwel doodslaan van de 43-jarige Anja Joos in oktober bij een Dirk van den Broeksupermarkt in de Amsterdamse Pijp.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De zaak, waarvoor twee dagen is uitgetrokken, begon donderdag ruim een uur later dan gepland. Een van de verdachten kwam niet opdagen. De rechtbank wil dat deze 20-jarige man alsnog verschijnt en heeft het Openbaar Ministerie opdracht gegeven de man op te sporen.

Aan het begin van de zitting werd meteen duidelijk dat de rechtbank het moet stellen zonder veel technisch bewijs. Een medewerker van het Nederlands Forensisch Instituut verklaarde dat er weliswaar op de broeken van twee verdachten vezels zijn gevonden afkomstig van Joos, maar dat hij hieruit niets kan concluderen. Om er iets zinnigs over te zeggen zijn tientallen vezels nodig en zoveel zijn niet gevonden.

Anja Joos overleed op 6 oktober 2003. Medewerkers van de Dirk van den Broek meenden dat de vrouw een blikje bier had gestolen en renden achter haar aan. Jongens die bij de supermarkt stonden, renden mee. Voornamelijk uit nieuwsgierigheid, verklaarden zij donderdag voor de rechtbank, ze wilden weten wat er aan de hand was.

Bier

Joos bleek het bier te hebben betaald. Toch ontstond er een scheldpartij en werd er geschopt en geslagen. De confrontatie eindigde fataal voor de Duitse.