DEN HAAG - De SP ''heft geen krijgsmachtdeel op''. Dat zei SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel maandag tijdens een debat over de toekomst van de krijgsmacht in Nieuwspoort in Den Haag.

Minister Hans Hillen van Defensie waarschuwde vrijdag nog in een brief aan de Tweede Kamer dat sommige partijprogramma's - waaronder die van de SP - ertoe zouden kunnen leiden dat delen van het leger worden opgeheven. Het gaat dan om de landmacht.

Defensie moet een bezuiniging van een miljard realiseren. Dat traject is in 2014 afgerond. Tot die tijd kan Defensie volgens Hillen geen nieuwe bezuinigingen hebben. Volgens de SP is het nog wel mogelijk te snijden. De partij vindt dat de ambities van de krijgsmacht moeten worden bijgesteld.

Europa blijft de partijen verdelen. PvdA, GroenLinks en D66 willen uiteindelijk richting Europees leger. Zij denken ook door Europese samenwerking geld te kunnen besparen bij de krijgsmacht. Van Bommel verwacht hier niet zoveel van zolang Europa geen gemeenschappelijk buitenlands beleid kent. Hij denkt dat het ook nog lang zal duren voor het zover is.

VVD

De VVD zei bij monde van Tweede Kamerlid en defensiewoordvoerder André Bosman die kant niet op te willen. Hij ziet wel wat in samenwerken met andere Europese landen. Raymond Knops van het CDA verweet sommige partijen samenwerking in Europa als smoesje te gebruiken om te bezuinigen op Defensie.

Verscheidene partijen kondigen in hun verkiezingsprogramma nieuwe bezuinigen aan op het militaire apparaat. Bij het CDA gaat het volgens het CPB om 100 miljoen, bij D66 om 0,5 miljard, de PVV wil 0,6 miljard snijden terwijl de PvdA en GroenLinks elk 1 miljard willen bezuinigen. De SP is koploper met 1,4 miljard euro.

Het ministerie kreeg onder het kabinet-Rutte een besparing van een miljard voor de kiezen. Minister Hans Hillen zei eerder dat zijn departement niet meer bezuinigingen kan hebben en al ''maximaal is uitgeknepen''.

Alles over de verkiezingen op onze special