ALMELO - De 35-jarige A. de V. uit Enschede gaat in beroep tegen zijn veroordeling voor het aansteken van de brand die heeft geleid tot de vuurwerkramp. Zijn advocaat A. Moszkowicz heeft vrijdag besloten beroep aan te tekenen tegen het vonnis nadat hij De V. had bezocht.

De strafpleiter is niet alleen verbolgen over het vonnis, dat hij "schaamteloos" noemt, maar ook over de toestanden donderdag in de rechtbank tijdens de uitspraak.

De rechtbank in Almelo legde De V. donderdag vijftien jaar gevangenisstraf op. Volgens de rechters is bewezen dat De V. op 13 mei 2000 brand heeft gesticht op het terrein van het vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks in Enschede. Door het vuur ontstonden zware explosies, waardoor 22 doden en honderden geworden vielen.

Moszkowicz

Moszkowicz legt zich niet bij de veroordeling van De V. neer. "Ik vecht dit vonnis aan, als het moet tot aan de Hoge Raad en het Europese Hof. Ik ga de wantoestanden van donderdag daarbij zeker aan de orde stellen", zegt de raadsman.

Hij rekent het de rechtbank aan dat fotografen en cameramensen vastlegden hoe De V. protesteerde tegen zijn veroordeling. Op de regionale televisie was rechtstreeks te zien hoe De V. uit zijn slof schoot en door drie parketwachten werd afgevoerd. Ook het NOS Journaal en RTL Nieuws zonden de beelden uit. Verder maakten fotografen opnamen van de worsteling. Vrijdag prijkten die op de voorpagina's van verscheidene kranten. De V. was daarbij niet altijd onherkenbaar gemaakt.

De strafpleiter is hier woedend over. Hij legt de verantwoordelijkheid voor de publicaties bij de rechtbank. "Kennelijk heeft de rechtbank toestemming gegeven voor de aanwezigheid van televisiecamera's en fotografen in de rechtszaal. Het geeft aan hoe de Almelose rechtbank over deze zaak denkt", aldus Moszkowicz.

/NIEUWSVijftien jaar celstraf voor brandstichter Enschede