AMSTERDAM - Jongeren denken traditioneler over relaties, seks en vreemdgaan dan hun ouders. Dat blijkt uit een grote enquête die marktonderzoeksbureau Trendbox donderdag heeft gepubliceerd. Tweederde van de jongeren noemt seks en liefde onafscheidelijk. Hun ouders, de babyboomers die zijn opgegroeid tijdens de seksuele revolutie in de jaren zestig en zeventig, denken daarover liberaler.

"Met het promiscue gedrag van de jeugd lijkt het wel mee te vallen. De jongere neemt een serieus standpunt in over liefde, seks en vreemdgaan", concluderen de onderzoekers van Trendbox. Jongeren zijn stellig in hun mening over vreemdgaan.

Vreemdgaan

Vier van de vijf jonge respondenten zegt zijn relaties te beëindigen als de partner het bed deelt met een ander. De groep ouderen die er hetzelfde over denkt is kleiner. Slechts 6 procent van de ondervraagde 16- tot 24-jarigen vindt dat een enkele keer vreemdgaan moet kunnen. De oudere generatie (44 tot 60 jaar) is daarin iets makkelijker.

De groep jongeren die veel waarde hecht aan een vaste relatie is in de afgelopen jaren gegroeid. In 2003 noemde ruim driekwart het belangrijk een levenspartner te hebben.

Taboe

Trendbox stelt vast dat seks voor ouderen én jongeren ondanks het heersende idee een taboe blijft. Een zeer ruime meerderheid praat liever niet met anderen over seks, houdt gesprekken over dat onderwerp bij voorkeur in de slaapkamer en noemt het een persoonlijke aangelegenheid.

Over het ongehuwd ouderschap is Nederland in de loop der jaren wel anders gaan denken. Werden ongehuwde ouders een generatie geleden nog nauwelijks geaccepteerd, nu zijn ze hip, aldus Trendbox.

Het onderzoekbureau voert de trendanalyse Life & Living sinds uit. Voor het onderzoek heeft het tot op heden ruim 68.000 mensen ondervraagd.