AMSTERDAM - De doorrekening van het Centraal Planbureau (CPB) is bij een meerderheid van de Nederlanders niet van invloed op het stemgedrag van kiezers.

Uit een peiling van Maurice de Hond blijkt donderdag dat 65 procent van de stemmers geen rekening houdt met de uitkomst.

Een kwart van de kiezers zegt wel zijn keuze te laten beïnvloeden door de doorrekeningen.

Bijna de helft (49) vindt de uitkomsten niettemin wel belangrijk, daarentegen vindt 39 procent de uitkomsten juist totaal oninteressant. Verdeeldheid is er over de vraag of de kiezer in de maling wordt genomen door de uitkomsten.

Het aantal voor- en tegenstanders houdt elkaar precies in evenwicht met 42 procent. Vooral PVV-stemmers (57 procent), SP'ers (51 procent) en PvdA'ers (vijftig procent) voelen zich voor de gek gehouden.

Vertrouwen

Het CPB geniet wel vertrouwen bij 61 procent van de ondervraagden. Een grote meerderheid (69 procent) vindt ook dat ook bij volgende verkiezingen de programma's moeten worden doorgerekend.

De VVD is wel de partij die volgens het groostste percentage ondervraagden, 24 procent, het beste resultaat boekt in de doorrekeningen. De PVV volgt met veertien procent en de SP met dertien procent.

Als slechtste wordt de SP genoemd, met eveneens 24 procent. In dat rijtje volgt de VVD met zestien procent en de PVV met veertien procent.

Lees alles over de aankomende Tweede Kamerverkiezingen