BEIROET - Syrische gevechtsvliegtuigen en artillerie hebben de afgelopen drie weken zeker tien bakkerijen in Aleppo bestookt.

Daardoor kwamen tientallen mensen om het leven die in de rij stonden om brood te kopen. Dat meldde Human Rights Watch (HRW) donderdag.

Volgens de mensenrechtenorganisatie zijn de bombardementen waarschijnlijk opzettelijk uitgevoerd.

''De aanvallen waren op zijn minst roekeloos en het patroon en het aantal aanvallen duiden erop dat regeringstroepen burgers op de korrel hadden'', aldus HRW. De organisatie spreekt van oorlogsmisdaden.

Hevige strijd

In Aleppo, de grootste stad van het land, woedt een hevige strijd tussen regeringstroepen en rebellen. De burgerbevolking wordt niet ontzien en slaat op de vlucht of probeert er gezien de omstandigheden maar het beste van te maken.

Door voedseltekorten moeten steeds meer bakkerijen sluiten, waardoor er steeds langere rijen ontstaan voor de bakkerijen die nog open zijn.

Tijdens een aanval op een bakkerij op 16 augustus kwamen circa 60 mensen om en vielen ruim 70 gewonden, meldde HRW, die een onderzoeker naar de stad heeft gestuurd. ''Dag na dag staan de inwoners van Aleppo in de rij op brood te wachten, maar krijgen ze scherven in hun lichaam van bommen en granaten.''

Alles over de onrust in het Midden-Oosten