BILTHOVEN - Het heeft op medische gronden slechts beperkt nut om in de Bommelerwaard en in de Brabantse plaatsen Rosmalen en Soerendonk spoedvaccinaties tegen de meningokokbacterie uit te voeren. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Minister Borst van Volksgezondheid besloot dinsdag om over te gaan tot noodvaccinaties naar aanleiding van recente ziektegevallen. Projectleider meningitisvaccins L. van Alphen het RIVM zegt dat de spoedvaccinaties tegen de meningokok-C-bacterie eventuele nieuwe gevallen van nekkramp kunnen voorkomen. Maar de maatregel is volgens hem ook bedoeld om onrust onder de bevolking te voorkomen.

Van Alphen ziet de noodvaccinaties als een voorschot op de landelijke inentingscampagne tegen nekkramp. Minister Borst besloot woensdag het advies van de Gezondheidsraad over te nemen om alle kinderen en jongeren tot 19 jaar tegen de meningokok-C-bacterie in te enten. Het RIVM denkt dat het nog zeker een jaar duurt, voordat die landelijke vaccinatiecampagne wordt uitgevoerd.

Volgens het RIVM wordt 38 procent van de meningokokkenbesmettingen veroorzaakt door de C-variant. Tegen de B-variant, die bloedvergiftiging kan veroorzaken, bestaat nog geen vaccin.

Dat middel wordt wel ontwikkeld, maar projectleider Van Alphen denkt dat het nog zeker enkele jaren duurt voordat het voldoende is getest en op de markt komt.

/NIEUWSBrabantse jongen overleden aan nekkramp