MAASTRICHT - De rechtbank in Maastricht heeft woensdag de -jarige Denzel R. uit Hoensbroek tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de moord op de 18-jarige Kymo Goeloe. R. schoot had het slachtoffer op 23 november verleden jaar in Hoensbroek in koelen bloede op straat dood. De officier had ook zeven jaar cel geëist.

Aanleiding voor de moord was een belediging. Goeloe zou in een ruzieachtige sfeer tegen R. hebben geroepen dat 'hij zijn moeder moest neuken'. Bij R. sloegen op dat moment de stoppen door. Niet alleen omdat in de Antilliaanse cultuur een dergelijke belediging een doodzonde is, maar ook omdat zijn moeder in een zwembad was verdronken.

R. leefde in onmin met de familie Goeloe. Twee dagen voor het drama kreeg hij slaande ruzie met de vader van Kymo. Met een honkbalknuppel sloeg hij de man, die R. daarop bedreigde met 'voor jou ligt een kogel klaar'. Op de dag van de moord kwam een woedende Kymo verhaal halen bij R. De gemoederen liepen daarbij zo hoog op, dat R. een wapen trok en zeven kogels afvuurde op Goeloe.

R. beriep zich tijdens de zitting op noodweer. Hij zou zijn uitgedaagd door Kymo en had de ruzie met woorden willen sussen. Hij schoot, maar wist eigenlijk niet wat hij deed. Psychische overmacht, meende zijn advocaat.

De rechtbank dacht daar anders over en oordeelde dat er sprake was van moord. Dat blijkt volgens de rechtbank ook uit het technisch onderzoek, dat uitwees dat R. na het eerste schot achter de gewonde, kruipende, Kymo is aangelopen en hem ook meerdere keren in de rug heeft geschoten.