DEN HAAG - Premier Balkenende wil dat eurocommissaris Bolkestein ook de komende vijf jaar op zijn post blijft. Hij heeft hem laten weten dat het kabinet graag wil dat hij aanblijft. Dat zeggen kringen rond het kabinet. "Het wachten is op het antwoord van Bolkestein", aldus een ingewijde woensdag.

Bolkestein heeft zondag publiekelijk gezegd dat hij twijfelt om bij te tekenen voor een nieuwe termijn. De bijna 71-jarige voormalige VVD-leider heeft dat ook aan zijn partijgenoot vice-premier Zalm laten weten. Als Bolkestein afhaakt, wil het CDA een kandidaat naar voren schuiven. Oud-minister van Financiën Ruding zou belangstelling hebben.

Voor de VVD kan er geen sprake van zijn dat het CDA de nieuwe eurocommissaris levert. De liberalen willen de prestigieuze post hoe dan ook zelf blijven bezetten. Naar verluidt zouden Zalm of fractieleider Van Aartsen naar voren worden geschoven als Bolkestein afhaakt. Maar beiden willen daar nu niet op vooruitlopen. "We hebben een goede kandidaat", aldus Van Aartsen woensdag, doelend op Bolkestein.

Van der Ploeg

Ook oppositiepartij PvdA heeft een kandidaat: oud-staatssecretaris van Cultuur Van der Ploeg. Die heeft zichzelf bij Balkenende aangemeld per e-mail. Ook PvdA-leider Bos is per e-mail door Van der Ploeg ingelicht. Door de VVD wordt lacherig gedaan over de kandidatuur van Van der Ploeg. De PvdA'er zou geen enkele kans maken.

Bos heeft woensdag aan Balkenende om een brief gevraagd over de procedure rond de opvolging van Bolkestein. De premier wilde desgevraagd geen commentaar geven.

De nieuwe Europese Commissie treedt in november aan. CDA en VVD gaan ervan uit dat Bolkestein uiterlijk begin juni uitsluitsel geeft.