CHIMBULAK - Rusland heeft vrijdag zijn verzet opgegeven tegen het Amerikaanse voornemen militaire deskundigen naar Georgië te sturen om daar het leger te trainen voor de strijd tegen terroristen.

Eerder deze week keurde het Kremlin de mogelijke Amerikaanse aanwezigheid in Georgië nog scherp af. Volgens Poetin is de Russische houding te verklaren door het gebrek aan informatie. De Georgische president Shevardnadze deed de Russische reactie af als "hysterie".

Inmiddels zijn vijf Amerikaanse militaire deskundigen en zes helikopters gearriveerd in Georgië. Volgens nog onbevestigde Amerikaanse bronnen zullen er 200 Amerikaanse militairen worden ingezet.

Georgië wordt door de Amerikanen gezien als mogelijke schuilplaats van al-Qaeda. "Zodra wij ergens al-Qaeda-leden bespeuren, zullen wij de betreffende landen helpen ze op te sporen en voor het gerecht te brengen", aldus de Amerikaanse president Bush.

Overigens is het niet de bedoeling dat de Amerikaanse militairen zelf ten strijde trekken. Ze zullen slechts het Georgische leger daarvoor gaan trainen.