UTRECHT - De Stichting Rampenfonds Dijkdoorbraak Wilnis heeft woensdag het eerste voorschot uitgekeerd aan gedupeerden van de dijkdoorbraak, die het dorp in augustus 2003 trof. Een bedrag van euro ging naar twee woonbootbewoners die daarmee een kwart van het bedrag dat ze hebben aangevraagd, binnen hebben.

Volgens een woordvoerster van het fonds is het een half jaar na de dijkdoorbraak nog niet mogelijk definitieve bedragen uit te keren. Reden daarvoor is dat nog niet alle schadebedragen officieel zijn vastgesteld. Pas als dat het geval is en wanneer vaststaat hoeveel geld er uiteindelijk in het Rampenfonds is verzameld, volgen de definitieve uitkeringen.

Rampenfonds

Het fonds heeft volgens de woordvoerster niet voldoende in kas om de aanvragen voor de volle 100 procent te honoreren. De voorschotten die het vanaf woensdag uitkeert, zijn daarom vastgesteld op een kwart van het aangevraagde bedrag.

De Stichting Rampenfonds heeft inmiddels 450.000 euro ingezameld. Het geld komt van particulieren en bedrijven maar ook van de provincie Utrecht en het Hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht. Het geld is bestemd voor gedupeerden die hun schade nergens anders kunnen verhalen. Het gaat volgens de woordvoerster meestal om schade aan tuinen, tuinhuisjes, boten, woonarken en auto's. Ongeveer zeventig personen hebben een aanvraag ingediend.