AMSTERDAM- De Turkse regering heeft haar wet afgeschaft waarmee meisjes verdacht van promiscuïteit gedwongen kunnen worden een maagdelijkheidtest te ondergaan, zo meldt de BBC donderdag. Deze wet was al jaren omstreden en kreeg veel kritiek van Turkse vrouwen- en mensenrechtengroeperingen.

In 1999 probeerden vijf studentes zelfmoord te plegen toen zij de test moesten ondergaan. Daarop besloot de toenmalige minister van Justitie dat het uitvoeren van de maagdelijkheidtest verboden was, behalve als bewijs in verkrachtingszaken. De wet bleef echter bestaan.

De maagdelijkheidtest is een gedwongen gynaecologisch onderzoek. Maagdelijkheid bij meisjes wordt in hoofdzakelijk uit moslims bestaand Turkije hoog aangeschreven.

Er is daarbij echter een groot verschil tussen stad en platteland. Terwijl op het platteland meisjes door familieleden nog vermoord kunnen worden als ze ervan worden verdacht hun maagdelijkheid te hebben verloren, -omdat de familie-eer en bruidsschat zijn verspeeld- is het in de stad voor vrouwen vrij normaal om samen te wonen met hun vriend.