CELEBICI/SARAJEVO - Militairen van de internationale troepenmacht in Bosnië, SFOR, hebben hun zoektocht naar Radovan Karadzic vrijdag voortgezet. Daartoe heeft SFOR opnieuw een contigent militairen ingezet in en rond het dorp Celebici, aan de grens met Montenegro, zo deelde een SFOR-woordvoeder vrijdag mee.

Het doel van de nieuwe operatie is Karadzic te arresteren, aldus kapitein Morell van SFOR in Sarajevo. Duitse militairen grendelden vrijdagochtend Celebici opnieuw van de buitenwereld af. Journalisten mochten later de wegversperring passeren.

Volgens de lokale bevolking richtten de SFOR-militairen zich vrijdag op een dorpje ongeveer vijf kilometer ten zuiden van Celebici. Er zouden verscheidene helikopters en gepantserde voertuigen voor troepentransport zijn ingezet.

Donderdag voerden SFOR-troepen een grootschalige operatie uit in Celebici, waar zij tevergeefs zochten naar de voormalige leider van de Bosnische Serviërs. Radovan Karadzic wordt gezocht door het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag.

De aanklagers van het VN-hof beschuldigen hem onder meer van genocide en misdaden tegen de menselijkheid tijdens de burgeroorlog in Bosnië-Herzegowina (1992-1995).

/NIEUWSKaradzic onvindbaar na zoekactie SFOR (video

/DOSSIERJoegoslavië