DEN HAAG - Thuiszorginstellingen, ziekenhuizen en mogelijk ook specialisten maken op grote schaal oneigenlijk gebruik van AWBZ-geld. Ongeveer 150.000 cliënten krijgen thuiszorg zonder dat zij daarvoor de juiste indicatie hebben en ziekenhuizen gebruiken het geld voor zaken waarvoor ze het niet mogen gebruiken.

Dat is gebleken na een inventarisatie van de AWBZ-uitgaven. Staatssecretaris Ross-Van Dorp (Volksgezondheid) laat naar aanleiding hiervan een groot onderzoek instellen, zoals De Telegraaf woensdag meldde. De woordvoerster van de staatssecretaris heeft dit bevestigd.

Ross-Van Dorp besloot vorig jaar tot de inventarisatie na aanwijzingen dat er werd gesjoemeld met AWBZ-geld. Hieruit blijkt nu dat ongeveer een kwart van de ontvangers van thuiszorg, circa .000 mensen, niet de juiste of soms helemaal geen indicatie hebben. Zij hebben zo'n indicatie, die aangeeft wat de aanvrager mankeert, nodig om een beroep te kunnen doen op thuiszorg.

Volgens de woordvoerder betekent dit niet dat al die mensen ten onrechte met AWBZ-geld worden behandeld. Er zijn ook veel thuiszorginstellingen die hun administratie niet op orde hebben. "Er gaat 2,5 miljard in om. Ook als blijkt dat 10 procent van het geld oneigenlijk wordt gebruikt, dan nog gaat het om dik 200 miljoen", aldus de woordvoerster.

Ook is naar aanleiding van de inventarisatie gebleken dat ziekenhuizen en mogelijk ook specialisten sjoemelen met AWBZ-geld. Staatssecretaris Ross-Van Dorp gaat het geld dat ten onrechte is uitgegeven, terughalen.