DEN HAAG - Joodse organisaties en particulieren in de Verenigde Staten zijn zeer teleurgesteld in de PVV omdat in het verkiezingsprogramma een verbod op ritueel slachten is opgenomen.

Dat zegt voormalig PVV-Tweede Kamerlid Wim Kortenoeven dinsdag, nadat hij vorige week een reis langs de PVV-sympathisanten maakte.

Het gaat om organisaties die Wilders hielpen bij fondsenwerving. Volgens Kortenoeven trapt Wilders zijn sympathisanten hard op de ziel met het verbod op ritueel slachten.

Kortenoeven verliet 2 maanden geleden samen met Marcial Hernandez de PVV-fractie uit onvrede over het leiderschap van Wilders. De twee vormen nu samen een fractie in de Kamer.

Vorig jaar stemde Kortenoeven als enige PVV'er tegen het voorstel van de Partij voor de Dieren om tot een verbod op het onverdoofd ritueel slachten te komen. Volgens Kortenoeven was er toen nog een aantal anderen in de fractie eveneens tegen, maar moesten zij van Wilders voor stemmen.

Wilders spreekt dinsdag van een "smerig anti-PVV-bericht". "Vreselijk, wat een valse stemmingmakerij op basis van een rancuneuze ex-PVV'er."