WASHINGTON/MIAMI - John Kerry is na een overweldigende winst bij de voorverkiezingen dinsdag in vier zuidelijke staten bijna officieel de Democratische presidentskandidaat. Dat meldden Amerikaanse media.

Met de 435 afgevaardigden die Kerry in deze staten heeft gewonnen is hij nog maar honderd verwijderd van de 2162 afgevaardigden die in totaal vereist zijn. Bij de voorverkiezingen in Kansas en Illinois volgende week kan Kerry zijn kandidatuur veilig stellen.

Na het tellen van een het grootste deel van de stemmen blijkt dat de senator uit Massachusets dinsdag in Texas, Mississippi, Louisiana en Louisiana tussen 70 en 80 procent heeft behaald. Deze cijfers zijn geen verrassing omdat de serieuze rivalen van Kerry, John Edwards en Howard Dean, zich al hadden teruggetrokken.

Volgens Amerikaanse media zullen Kerry, Edwards en Dean elkaar later in de week ontmoeten om te praten over een gezamenlijke partijstrategie. De Democraten voeren meestal scherpe onderlinge debatten, maar tot nu toe hebben de kandidaten vooral hun pijlen gericht op president Bush.

Kerry heeft zijn Republikeinse tegenstrever dinsdag uitgedaagd om iedere maand met elkaar in debat te gaan.