STOCKHOLM - De moordenaar van de toenmalige Zweedse minister van Buitenlandse Zaken, Anna Lindh, was ten tijde van zijn daad niet ernstig geestesziek. Dit stelt een psychiatrisch rapport opgesteld in opdracht van justitie. Een magistraat die bij de zaak betrokken is, heeft dit dinsdag tegenover de pers bevestigd.

"Er zijn geen medische indicaties dat Mijailovic in een gesloten psychiatrische inrichting geplaatst moet worden", aldus de verantwoordelijke psychiater Eva-Marie Laurén in haar rapport. De bevindingen zorgen ervoor dat Mijailovic (25) over circa veertien dagen bij de bepaling van de strafmaat op een forse celstraf kan rekenen.

Lindh werd op 10 september vorig jaar in Stockholm neergestoken en overleed de volgende dag aan haar verwondingen. Mijailovic werd eerder dit jaar schuldig bevonden aan moord op de minister. Alvorens een strafmaat vast te stellen, wilde de rechtbank dat de beklaagde die een lange voorgeschiedenis kent van psychiatrische problemen, onderzocht werd door een forensisch psychiater.