ROTTERDAM - Bij een explosie in een silo bij opslagbedrijfEuropean Bulk Services (EBS) in het Botlekgebied in Rotterdam zijndinsdagmiddag twee brandweerlieden gewond geraakt. De mannen werdenbehandeld aan lichte brandwonden, maar zijn inmiddels weer uit hetziekenhuis ontslagen.

In de silo, gevuld met 30.000 kuub houtkorrels, is na deexplosie brand ontstaan. De brandweer kan vanwege de hitte en hetexplosiegevaar moeilijk bij de brandhaard komen. Er wordt overgedacht het restant af te laten branden.

In de silo was vanaf zondag al sprake van broei, met risico vanexplosies. EBS besloot de silo van onderaf leeg te halen, maar doorde warmteontwikkeling ging het dinsdag toch mis. Een reactie tussenrookgassen in de silo en zuurstof van buitenaf veroorzaakte deexplosie. De brandweermannen stonden op dat moment dicht bij deopslag.

Houtsnippers

De hulpdiensten proberen het gat in de silo groter te maken omde houtsnippers zo snel mogelijk te verwijderen. De brandbemoeilijkt dit werk. De snippers, die als brandstof dienen voorenergiecentrales, vormen een licht ontvlambaar goedje. Een duwbakmet hout uit de silo stond dinsdag ook urenlang in brand, maar datvuur is inmiddels geblust.

EBS is gevestigd aan de Montrealweg, in de haven. In de buurtstaan geen huizen. Dorpen in de omgeving hebben wel last van destank van het brandende hout. Bij de milieudienst Rijnmond DCMRzijn sinds maandag honderd klachten binnengekomen.