AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam gaat lokfietsen inzetten bij de strijd tegen de fietsendief. De speciaal ontwikkelde lokfiets heeft een gps-zender, die de politie laat weten welke weg een gestolen fiets aflegt. De proef met de lokfiets start in het voorjaar.

De rijwielbranche RAI vereniging heeft de vier fietsen beschikbaar gesteld voor de proef. De fietsen, voorzien van een zender, worden verspreid over Amsterdam op straat gezet. Vanaf dat moment is het afwachten tot de fiets gejat wordt.

"De politie kan zelf bepalen wanneer ze ingrijpt. De junk die bij het metrostation een gestolen fiets aanbiedt, kennen we wel. Het gaat ons om de georganiseerde clubs die in de nacht met een busje honderden fietsen tegelijk openknippen. Ook zijn we geïnteresseerd welke fietsenzaken gestolen fietsen aannemen", zegt een woordvoerster van de gemeente.

Fietsendiefstallen

Wegens het grote aantal fietsendiefstallen in de hoofdstad sloegen gemeente, politie, justitie en rijwielhandelaren twee jaar geleden de handen ineen. Uit de voortgangsrapportage blijkt dat dit op een aantal punten succesvol is.

De strafmaat voor diefstal van fietsen is verhoogd. Iemand die meerdere malen een fiets jat, is een veelpleger en kan rekenen op een paar maanden celstraf. Het afgelopen jaar zijn vierhonderd zaken bij het parket Amsterdam behandeld.

Verscheidene rijwielhandelaren ondertekenden vorig jaar een speciale gedragscode. Deze code stelt onder andere dat sloten openslijpen en het inkopen van fietsen zonder slot niet is toegestaan. Met de lokfiets controleert de politie of de rijwielhandelaren zich daadwerkelijk aan deze code houden.