ANTANANARIVO - Autoriteiten op Madagaskar vrezen voor de levens van circa honderd opvarenden van een veerboot die niet is aangekomen op het eiland. Mogelijk is het schip vergaan in de cycloon Galifo die het afgelopen weekeinde over het grote eiland in de Indische Oceaan raasde.

Van het schip en zijn opvarenden is sinds zondagavond geen enkel teken van leven vernomen. De veerboot was op weg was van de Comoren naar de stad Mahajanga in het noordwesten van Madagaskar. Het had daar maandagochtend moeten binnenlopen, zo meldden scheepvaartbedrijven. In de stad leven enkele tienduizenden migranten uit de Comoren, een kleine eilandengroep tussen Madagaskar en het vasteland van Zuidoost-Afrika.

Galifo was vermoedelijk de zwaarste cycloon die Madagaskar in tien jaar tijd heeft getroffen. De tropische storm joeg zondag met windstoten tot 200 kilometer per uur over het noorden van het eiland. Volgens de staatsradio kostte het natuurgeweld op Madagaskar aan zeker achttien personen het leven. Ten minste 50.000 mensen raakten dakloos.