HELLEVOETSLUIS - Burgemeester Kleijwegt van Hellevoetsluis vindt dat elke Nederlandse gemeente moet weten welke inwoner pedofiel is. Dat heeft hij in een brief aan minister Donner (Justitie) geschreven. Ook sportclubs en instellingen waar veel veel kinderen vertoeven moeten rechten krijgen om zich te wapenen tegen pedoseksuelen met of zonder strafblad, vindt hij.

Kleijwegt heeft de brief geschreven naar aanleiding van de aanhouding van een 42-jarige inwoner uit Hellevoetsluis in verband met zedenmisdrijven. De man wordt verdacht van de mishandeling en de verkrachting van de 11-jarige Jeffrey uit Heenvliet. De jongen werd in september bewusteloos aangetroffen bij een zandafgraving bij Zwartewaal en lag twee weken lang in coma door zwaar hoofdletsel.

Schrik

"Dit afschuwelijke voorval heeft in de regio tot grote schrik, maar ook tot diepe afkeer en verontwaardiging geleid", aldus Kleijwegt. De burgemeester voert binnenkort gesprekken met sportclubs en instellingen in zijn gemeente om te voorkomen dat pedofielen kunnen toeslaan. Hij wil de verenigingen weerbaarder maken tegen mensen met een pedofiele afwijking. Mogelijk gaan deskundigen in de toekomst informatie aan de verenigingen verstrekken waaraan zij die mensen kunnen herkennen, aldus een woordvoerder van de gemeente.

Verontwaardiging

In Hellevoetsluis is volgens de zegsman algehele verontwaardiging ontstaan omdat de 42-jarige verdachte in 1992 en als banenpooler werkte op de plaatselijke kinderboerderij. De man had, naar verluidt, in die jaren al een veroordeling op zak voor seksueel misdrijf van kinderen.

"Dit afschuwelijke voorval heeft in de regio tot grote schrik, maar ook tot diepe afkeer en verontwaardiging geleid", aldus Kleijwegt.